Esittely

Toimintaa

Yhteystiedot

Tervetuloa mukaan!

Suomussalmen Kalevalaiset ry

Vuosi 2014

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Vuosi 2017

Vuosi 2018

Vaalimme suomalaista kulttuuria ja erityisesti alueemme perinteitä ja pyrimme soveltamaan niitä nykyaikaan.  Pidämme tärkeänä perinteiden siirtämistä nuoremmille polville. Silti arvostamme myös muita kulttuureja ja tutustumme niihin.

Järjestämämme runo- ja musiikkihetket, juhlat, retket ja näyttelyt ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Pyrimme tekemään yhteistyötä paikkakunnan muiden kulttuuritahojen kanssa.

Onnea vuodelle 2019!

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2019 teema on KERTOEN JA KUUNNELLEN. Siihen liittyvästi suunnittelemme, että järjestämme pitkin vuotta eriaiheisia tarinapajoja. Unescon sopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta sisältyy elävän perinnön suullinen rinki, jonka vetäjä Suomessa on KNL. Lähtölaukaus eri puolilla maata toteutettaville tarinapajoille oli Kansallismuseossa 27.2. eli Kalevalan päivän aattona. Meillä täällä lähtölaukaus tarinavuoteen järjestettiin Kalevalan päivänä 28.2. klo 19 Teatteri Retikassa. Mukana oli kainuulaista tarinaperinnettä kerännyt ja julkaissut antropologi Satumaarit Myllyniemi.  Tarinoiden kertojina esiintyivät Veikko Pöllänen ja Eero Schroderus.

TAMMIKUU

16.1. Hallituksen kokous, jossa suunnittelimme vuosikokousta.

Tammikuun ajan kirjastossa Galleria Kiepissä oli edesmenneen arvostetun jäsenemme Pirkko Meriläisen muistonäyttely Käspaikka ja ikoni. Pirkko oli loistava karjalaisten etupistotöiden taitaja ja opettaja, ja toivoisimme paikkakunnalla tälle työlle jatkajaa. Kaunista näyttelyä oli laatimassa useita yhdistyksen jäseniä. Avajaisissa 7.1. sen siunasi Kajaanin ortodoksisen seurakunnan pappi.

          KRi

31.1. vieraanamme oli Kajaanin Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja Tuula Honkanen. Hän harrastaa pöytäteatteria toiminimellä Taikamummo. Hän esitti Taivalkehdon ja Karhulanvaaran päiväkodeissa kiusaamisesta kertovan sadun Jäniksen mökki. Yhdistyksemme tarjosi yhteensä kolme esitystä vastaanottavaiselle yleisölle. Kaikki olimme sitä mieltä, että jänis sai pitää oman, lämpimän mökkinsä! Lahjoitimme molemmille päiväkodeille Juminkeon toimittaman kirjan Kainuulaisia perinneleikkejä.

Kri
 

HELMIKUU

12.2. klo 18 vuosikokous Kumppanuustalolla. Paikalla oli kymmenen yhdistyksen jäsentä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Puheenjohtaja Katri Rissanen oli kuuden toimivuoden jälkeen ehdottomassa erovuorossa, ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Kaija Romppainen. Kaija oli erovuorossa hallituksesta, joten uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin yksimielisesti Elena Junttila. Onnea molemmille!

Kri

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onnea vuodelle 2018!

Kun Suomi 100 -juhlavuosi ja Suomussalmen 150-vuotisjuhla oli nyt ohitettu, käännettiin katseet lähelle eli kotiin. Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2018 teema oli KALEVALAINEN KOTI. Eikö se olekin sama kuin suomalainen koti? Pidimme teemaa esillä esimerkiksi  toteuttamalla Arteenin viime vuonna kehittelemän virkkuuprojektin. Kokoonnuimme pitkin vuotta virkkaamaan Kalevala-peittoja ja järjestimme niistä syksyllä näyttelyn kekrin yhteydessä. Järvi-peitto arvottiin. Suuritöiseen peittoon kuuluu 24 erilaista neliötä, joilla on kalevalaiset nimet. Joka neliön yhteydessä luimme kappaleen Kalevalaa.

Tammikuu 15.1. Hallituksen vuosikokousta valmisteleva kokous.

27.1. Kalevalapeittoprojektin aloitus Seurahuoneella. Kymmenen virkeää naista ryhtyi puuhaan. Langat tilattiin projektia sponsoroivalta Menitalta. Syksyllä näyttelyssämme loistivat kuvioillaan ja väreillään Järvi, Kallio, Lampi, Metsä, Tunturi ja Aapa.

Helmikuu:  Torstaina 1.2. klo 17 aloitimme peittojen virkkauksen. Kalevalapeitto-päivämme oli torstai klo 17 Ämmän kamarilla.

  KR

Torstaina 22.2. klo 17.00 vuosikokous Ämmän kammarilla. Eilan/Elsan pullakahvit. Kiitos Eilalle. Koolla oli yhdeksän yhdistyksen jäsentä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Kaksi jäsentä oli erovuorossa. Uudeksi jäseneksi valittiin Kaija Romppainen. Anja Lahma-Mulari valittiin toiselle kolmivuotiskaudelle. Koska sihteerinä ja hallituksen jäsenenä kauan toiminut Hilja Helenius halusi erota hallituksesta, valittiin Eila Elomaa edelleen hallitukseen. Päätettiin nimetä kunniajäseniksi Pirkko Mikkonen ja Inkeri Rinne, jotka ovat olleet yhdistyksen jäseniä koko ajan perustamisesta lähtien (51 vuotta). Heiltä ei peritä jäsenmaksua. - Järjestäytymiskokouksessa 2.3. valittiin sihteeriksi Anja Lahma-Mulari ja varapuheenjohtajaksi Aila Viinikainen.

Kalevalan päivä keskiviikko 28.2.  Teimme vierailun Ruukinkankaan koululle. Esittelimme kansallis-, kansan- ja muinaispukujamme yläluokkalaisille aamunavauksessa ja alaluokkalaisille "kukkakäytävällä". Mukana olivat Euran ja Muinais-Karjalan muinaispuvut (Eila Jokelainen-Keränen ja Raija Hekkala), Suomussalmen, Jalasjärven ja Ylä-Savon kansallispuvut (Hilja Helenius, Kaija Romppainen ja Katri Rissanen) ja Hyrynsalmen emännän puku (Anja Lahma-Mulari) sekä karjalainen feresi (Anna-Liisa Helttunen). Järjestimme Anjan idean pohjalta ja hänen ohjauksessaan viides- ja kuudesluokkalaisille työpajan, jossa jokainen oppilas valmisti tuohisormuksen. Näytteillä oli muitakin tuohiesineitä. Pajat onnistuivat erinomaisesti. Nuoret toimivat innostuneesti ja saivat sormuksen valmistuttua paikallista karpalomehua ja väinämöisen palttoonnappeja. Ylä-Kainuun toimittaja ehti tehdä jutun runsaiden kuvien kanssa seuraavan päivän lehteen. Kiitämme koulua kutsusta!

  Kuvat Teemu Matero

      Kuvat Katri Rissanen

Illalla kirjastossa vietimme pienen kalevalaisen tuokion. Aila Viinikainen soitti kanteletta ja Anja Lahma-Mulari lausui runojaan ja loitsi pois kovaa pakkasta.  Lauloimme yhdessä perinteisiä lasten lauluja Elina Falckin ja muutamien feresiasuisten Ruukinkankaan oppilaiden kanssa. Tällä kertaa mukana oli kolme pientä kaverikoiraa.

Maaliskuu: Loitsuilta Seurahuoneella keskiviikkona 21.3. klo 18 - 20.  Elena Junttila kertoi kirjansa Loihtiet perusteella karjalaisista ja suomalaisista loitsuista. Janne Seppänen soitti jouhikkoa ja esitti runolauluna alkuperäisen, Lönnrotin 1830-luvulla Suomussalmen Vuokista tallentaman Pistosvirren (laulaja Kinnunen). Arvottiin yksi Loihtiet-teos. Osallistujat olivat kiinnostuneita, ja tilaisuus oli mukava. Kiitos Elenalle, Jannelle ja Seurahuoneen Anitalle ja Nakelle.  Seurahuoneella on helppo viihtyä. Loihtiet-teosta voi ostaa Elena Junttilalta 30 euron hintaan.

KR EJ  KR

Pääsiäismunien koristelua Meriläisen Pirkon tapaan  Seurahuoneella palmusunnuntain aattona lauantaina 24.3. klo 10 - 14. Naiset päällystivät styroxmunat näppärästi kankaalla ja koristelivat ne kuvin, helmin ja paljetein toinen toistaan kauniimmiksi. Kuvassa on vain osa valmistuneista. Palmusunnuntain aattona sopi hyvin nauttia Anitan leipomaa rahkapiirakkaa teen kanssa.

Huhtikuu: Pääsiäisen jälkeisellä viikolla torstaina 5.4. klo 18 vietettiin teehetkeä pashan ja kulitsan kanssa Ämmänsaaren seurakuntasalissa. Oli aika iloita pääsiäisestä ja kevään tulosta. Mukana oli rovasti Risto Kormilainen, joka kahden viikon työrupeaman jälkeen jäi eläkkeelle. Risto siunasi pöydän antimet, ja Kaijan leipoma kulitsa ja Anjan pasha maistuivat herkullisilta. Anja-runoilija esitti kaksi runoaan, ja Aila soitti kanteleella. Jutusteltiin leppoisasti. Kenties tästä tulee Kalevalaisille jokavuotinen perinne. Kaija Romppainen on kuljettanut perinnettä emäntäkoululta alkaen, siitä kiitos hänelle.

   KR

Toukokuu: Runo- ja laulutapahtuma yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran Suomussalmen osaston kanssa Seurahuoneella keskiviikkona 23.5. klo 18. SVS:n valtuuston varapuheenjohtaja, kirjailija Rita Kumpulainen esitti runojaan ja kertoi Saamenmaasta ja saamelaisuudesta oman elämänsä pohjalta. Vakuutuimme syvästi alkukodin ja yhteisön tärkeydestä. Ihmisen on hyvä tietää, kuka hän on. Tämä viritti omia muistoja ja keskustelua yleisössä. Monikulttuurisessa, onnistuneessa illassa Svetlana Heikkinen soitti ja laulatti yleisöä. Tarjosimme teetä ja kahvia. Ritalle sydämelliset kiitokset! 

    KR

Könkäiden vaellus jatkui: Teimme retken Variskoskelle sunnuntaina 27.5. Edellisenä keväänä Hepoköngäs oli vielä osaksi jään ja lumen peitossa. Nyt Variskoskella emme voineet keittää nokipannukahvia, koska kuivuuden vuoksi tulen tekeminen oli kielletty. Koski virtasi kuitenkin vuolaasti. Hallituksen jäsenille ja perheenjäsenillemme päivä oli rentouttava.

Vuosi Jussi Huovisen poismenosta. Olimme ajatelleet osallistua Juminkeon järjestämään muistoiltaan Hietajärven perinnetalossa. Yhteistä aikaa Jussin tyttärien kanssa ilmeisesti ei löytynyt, joten tänä vuonna muistohetki jäi pitämättä. Juminkeon ilmoituksen mukaan sellainen järjestetään kesällä 2019. Vienan Veräjän edustajat ovat käyneet Jussin haudalla saaressa hänen syntymäpäivänään.

Kesäkuu: Liiton matkalle Udmurtiaan 11.-16.6. ei tänä vuonna osallistunut ketään yhdistyksestä.

Heinäkuu: Patikointia Vienan reitillä 7.7. Kävelimme Lönnrotin ja laukunkantajien jalanjäljillä noin 10 km Viiangista Jumalanhyvänaholle, jonka laavulla keitimme pakkikahvit. Alkumatka harjumaisemineen oli erittäin kaunis ja helppokulkuinen. Opastaulut olivat hyviä. Kiitämme Vuokin kyläyhdistystä polun kunnostamisesta. Keskikohta 27 kilometrin pituisesta reitistä meillä on vielä kulkematta, siis Jumalanhyvänaholta Rautiaisen myllylle, jossa olemme käyneet. Toivomme onnea Elämysmatkoille, joka ponnistelee Vienan reitin tunnetuksi tekemisen kanssa.

   

Savusaunailta Mularilla 27.7. Tässä toteutimme vuoden teemaa Kalevalainen koti. Kiitämme Anja-emäntää ja Matti-isäntää ystävällisyydestä ja suuresta työstä.    Tämän kesän sää pani parastaan. Lempeiden löylyjen, vilvoittavien vesien ja maistuvan iltapalan jälkeen laulelimme hanurin säestyksellä, katselimme auringon laskua järven taa ja totesimme, että ilta oli upea, samoin kuin Suomen luonto.

Elokuu: 5.8. Valtakunnallinen kansallispukujen tuuletuspäivä. Jäsenkirjeessä olimme toivoneet, että kaikki ottaisivat pukunsa kaapista, pukeutuisivat ja lähtisivät kylälle, ehkä kauppaan, ehkä Jätkänpuistoon, ehkä kahville vaikka Herkkusuuhun... Meidän pitäisi muutenkin lisätä kansallispukujen käyttöä, ja "tuunaa mun perinne" ei ole sopimatonta. Edellisenä vuonna tuulettajia oli kohtalaisen runsaasti, mutta nyt ilmeisesti hyvin vähän.

Samassa yhteydessä myynti-ilmoitus: Peräpohjolan vanha, mutta aivan hyväkuntoinen puku oli edullisesti myytävänä. Eeva Väyrynen on saanut sille uuden käyttäjän, ja puku on muuttanut Turkuun.

                                                                 

Hallituksen kokous 27.8. klo 16 kirjastossa. Pohjustettiin syksyn tapahtumia.

Syyskuu: 1.9. Marjanpoiminnan MM-kilpailut. Ihanat Kalevalaiset Karvakuonot Hukka, Kurre ja Repo osallistuivat ja voittivat asukilpailun! Se oli jo kolmas asuvoitto kalevalaisille. Marjoja oli vähän, mutta kyllähän metsä asukkailleen antaa... Ei viimeisiä oltu puolukoidenkaan määrässä. KIITOS Ailalle, Johannalle ja Elenalle!

    KR

Taiteiden yö 7.9. Kalevalapeittonäyttelyn avaus kirjastossa klo 17. Feresiasuiset tytöt Lilja Säisä ja Aino Laukkoski soittivat viulua, Anja Lahma-Mulari esitteli peitot ja virkkaajat sekä lausui peittoneliöihin kuuluvia kohtia Kalevalasta. Näytteillä oli seitsemän valmista peittoa ja kahden palaset. Eila Elomaan Järvi-peitto arvottaisiin kekrinä. Peitot olivat esillä kirjaston sulkeutumiseen saakka. Aila Viinikaisen kantele soi illan aikana useaan otteeseen. Ihastelijoita riitti, eikä ihme: Suomi 100 -peitot ovat upeita!

JS      KR

Lokakuu:

1.10. Suomussalmen Kumppanuustalon avajaiset. Kunnan omistama Kumppanuustalo on mainio yhdistysten kokoontumispaikka, jota kalevalaisetkin saavat käyttää. Saimme sieltä jopa oman kaapin. Osallistuimme avajaisiin, joissa kävi runsaasti väkeä. Eila esitteli virkkaamaansa Kalevala-peittoa, joka sitten arvottiin kekripuolisella. Anja esitti runojaan. Näytteillä oli yhdistyksen esitteitä ja valokuva- ja leikekirjat.

Vanhustenviikolla Aleksis Kiven päivänä 10.10. meitä pyydettiin vierailulle hoitokoti Jalonkoskeen. Osa jäsenistämme oli matkoilla, joten menimme pienellä porukalla (Aila, Johanna, Lilja, Kaija ja Katri). Ailan kantele helisi, ja laulatimme asukkaita ja hoitajia. Olipa mukana "kaksi vanhaa varistakin". Tunnelma oli vapautunut ja iloinen. Laulutuokion jälkeen meille tarjottiin kahvit.

        Kuvat Kyllikki Nurkkala

30.10. Hallituksen kokous Kumppanuustalolla.

Marraskuu: Kekripuolinen, peittonäyttely ja arpajaiset lauantaina 3.11. Vanhassa Kurimossa.  Raija Hekkalan Kallio-peitto laitettiin pirtin seinälle, ja Elena Junttilan Aapa-peitto levitettiin liinaksi kamarin pöydälle. Siihen ympärille tuolien päälle aseteltiin muut peitot: Leena Seppäsen, Liisa Haikolan ja Sylvi Juntusen Tunturi-peitot, Kaija Romppaisen Järvi, Raijan Aapa ja Leena Heikkisen harmaa villapeitto. Anja Lahma-Mularin Metsästä ja Mirkka Eskelisen Lammesta oli näytteillä kappaleita. Eila Elomaan virkkaama arpajaispalkinto Järvi oli nähtävänä voittopöydällä.

   

Arpoja ostettiin paljon, ja arpa suosi Jalo Heikkistä. Paljon onnea Jalolle, ja monet kiitokset Eilalle suuren työn lahjoituksesta! Peitot saivat ansaitsemaansa ihastusta. Anja hoiti osaksi runomuotoisen esittelyn, ja Aila Viinikaisen kanteleensoitto kruunasi tunnelman. Kun vuoden teemamme on Kalevalainen koti, Kaija Romppainen muistutteli kodin tärkeydestä runolla Tiedän paikan armahan.

Muita arvontapalkintoja: Elena Junttilan Loihtiet-kirja, Veikko Huovisen joululounas kahdelle ja tuotepalkintoina  terva- ja ohraleipiä. Kiitos lahjoittajille ja ostajille.

Veikko ja Pekka Huovinen olivat valmistaneet herkullisen keittolounaan runsaine salaatti- ja leipäpöytineen. Tarjolla oli perinteista ja vähän tuunattua ruokaa maan, veden ja metsän antimista. Lihaa edusti palvilihakeitto, jonka vaihtoehtona tarjolla oli kasviskeittoa. Ateriasta nautti lähes 80 vierasta. Monet kiitokset taas Veikko Huoviselle ja juniori-Pekalle. Tämä oli jo 14. kerta yhteistä kekriä, ja toivomme yhteistyön jatkuvan.

20.11. illalla ajelimme (Kaija, Anja, Johanna, Katri ja Elena) Kaijan kyydillä Kajaaniin Raatihuoneelle, jossa sisaryhdistys Kajaanin Kalevalaiset Naiset vietti 60-vuotisjuhlaansa. Veimme lahjaksi Elenan Loihtiet-kirjan. Liiton puheenjohtaja Ildiko Lehtinen oli paikalla kertomassa mielenkiintoisista matkoistaan marien parissa

Joulukuu: Himmelitalkoot ja jouluglögit lauantaina 1.12. klo 10-14 Seurahuoneella. Ostimme hyviä olkia ja kutsuimme kaikkia jouluhimmeleiden tekoon ja jouluiseen tunnelmaan.  Oljet maksutta ja glögit, tortut ja piirakat omakustanteisesti. Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Mukana oli iloinen naisporukka, 19 innokasta himmelintekijää. Lauloimme joululauluja Ailan säestäessä kanteleella. Niille, joiden työ jäi kesken, annoimme olkia vielä kotiin. Kiitos, Kaija, Aila ja Johanna!

         Kuvat Kaija Romppainen

Yksinäisten joulujuhla 22.12. Edellisen vuoden tapaan osallistuimme yhdessä useiden muiden tahojen kanssa Ämmänsaaren seurakuntasalissa ja kirkossa järjestetyn juhlan talkoisiin (Kaija, Aila ja Katri). Osallistujamäärä oli edellistä vuotta runsaampi: täydellistä jouluateriaa nautti lähes 200 vierasta. Paikka osoittautui ahtaaksi, mutta onneksi ruokaa riitti kaikille, samoin kuin puheseuraa. Ohjelmaosuus pidettiin kirkossa, mikä olikin hyvä ratkaisu. Kalevala Koru maksoi osan (500 € !) ruokakustannuksista, suuri kiitos siitä.

  KRi

Yksinäisten joulujuhlasta jäi hyvä mieli. Näyttää siltä, että yhteisöllinen tapahtuma joulun tienoilla on tarpeen. Kiitos kaikille ja hyvää joulua!

******     *****     ******     ******     *****     *****     *****     *****

Onnea vuodelle 2017!               

A. L-M. / K.R.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 9. helmikuuta 2017 Seurahuoneella. Aloitettiin Raijan päivän kahveilla klo 17.00. Raija Hekkala tarjosi täytekakun. Mukana oli kunnanjohtaja kertoilemassa juhlavuoden vietosta. Läsnä oli 11 jäsentä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Raija Hekkala ja Aila Viinikkala olivat hallituksesta ehdottomassa erovuorossa, ja heidän tilalleen valittiin yksimielisesti Johanna Säisä ja Aila Viinikainen. Kiitos Raijalle ja Ailalle pitkäaikaisesta työstä ja tervetuloa, Johanna ja toinen Aila. Päätettiin nimetä runolaulaja Jussi Huovinen yhdistyksen kunniajäseneksi. Sihteeri ja varapj. käyvät tervehtimässä häntä.

Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen kokouksessa valittiin edelleen Anja Lahma-Mulari varapuheenjohtajaksi, Hilja Helenius sihteeriksi ja Eila Elomaa rahastonhoitajaksi.

* * *

Tänä vuonna juhlimme 100-vuotiasta Suomea ja 150-vuotiasta Suomussalmea. Lisäksi on uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuosi.  Kalevalaisten Naisten Liiton teema on Muinaispuvusta marimekkoon. Tänä vuonna pukeudumme mahdollisimman usein kansallispukuun tai ainakin johonkin sen osaan. On myös Kalevala Korun juhlavuosi: 80 vuotta.

Tapahtumia v. 2017:

Helmikuu: Oulun ja Oulun ympäristön Kalevalaiset kutsuivat meidät Kalevala-juhlaan ja Kalevala Korun juhlanäyttelyynPohjois-Pohjanman museolle su 26.2. klo 14. Ilmoitimme tästä jäsenille.

Kalevalan päivänä 28.2. vietimme iltaa Ämmän kammarilla Syyrian pakolaisten kanssa. Halusimme kertoa heille, miksi meneillään oli liputuspäivä. Kerroimme Lönnrotista ja Kalevalasta kuvien avulla, Aila Viinikainen soitti kanteletta, lauloimme yhteisesti kalevalaisia vuorolauluja ja perinteisiä laululeikkejä. Jussi Huovinen oli lähettänyt pakolaisille terveiset, ja soitimme levyltä hänen lauluaan. Vieraamme saivat Kalevalasta tietoa myös arabian kielellä. Tarjosimme kahvit Eilan leipomien laskiaispullien kera. Lapset saivat Kalevala-värityskirjat ja puuvärit. Kaikki pakolaiset (viisi perhettä, yht. 26) olivat mukana. Paikka kävi vähän ahtaaksi, kun meitä oli yhteensä 42. Tunnelma oli vapautunut ja iloinen. Laitoimme tapahtumasta pienen jutun Pirtaan. Myös Ylä-Kainuu-lehdessä oli kuva ja juttu tilaisuudesta.

  Kuva Katri Rissanen

Maaliskuu: Presidentti on myöntänyt pitkäaikaiselle jäsenellemme, entiselle yhdistyksen puheenjohtajalle Raija Hekkalalle kunnallisneuvoksen arvon. Kävimme häntä onnittelemassa 16.3. Raija ansaitsee toiminnastaan meidän kiitoksemme ja pienen jutun kuvineen toukokuun Pirtaan.

Hallituksen kokous 23.3. klo 17.00 kirjastossa.

Osallistuimme messuun Suomussalmen kirkossa marianpäivänä 26.3. klo 10. Myös Martat ja Rajasisaret tunnusasuissaan olivat mukana. Tämä perinteinen naisjärjestöjen kirkkopyhä on ollut viime aikoina tauolla, mutta ehkäpä se nyt alkaa elpyä uudelleen. Tiedotimme tilaisuudesta myös Kerälän ympäristön maatalousnaisille. Avustimme jumalanpalveluksessa lukemalla päivän tekstit (Anja Lahma-Mulari ja Eila Elomaa) ja keräämällä kolehdin, joka meni lasten ja nuorten hyväksi (Katri Rissanen ja Säisän Linnea ja Lilja + 2 rajasisarta). Aila Viinikainen soitti kanteleella virren tekstinluvun välissä. Kirkosta poistuessa tarjosimme eteisessä kahvit "pystybaarissa". Idea oli liturgina toimineen Tatu Ryytin, ja aulakahvit osoittautuivat mukavaksi juttelutuokioksi. Osallistujia oli muutamia kymmeniä. Koko tilaisuus oli miellyttävä.

Aila Viinikainen ja Johanna Säisä osallistuivat 29.3. Vanhassa Kurimossa  Wild Taigan esittelyyn.

Huhtikuu:  Jussi Huovisen (93 v.) syntymäpäivänä 2.4. Anja Lahma-Mulari ja Aila Viinikainen kanteleineen kävivät häntä onnittelemassa.

Hallituksen kokous 20.4. klo 17.00 kirjastossa.

Valtakunnallinen Runolaulupäivä oli ti 25.4. Juminkeko järjesti konsertin Hietajärven perinnetalossa klo 11 ja Juminkeossa Kuhmossa klo 18. Kalevalaisista Anja Lahma-Mulari, Katri Rissanen ja Nelli Pyykkönen sekä kunnanjohtajaAsta Tolonen osallistuivat Hietajärven Perinnetalon tilaisuuteen. Upeaa oli, kun Jussi Huovinen itse lauloi aluksi "Noita laulan joita tiiän..." vuorotellen nuoremman polven runolaulajan Taito Hoffrenin kanssa.

1.   2.  Kuvat Katri Rissanen

1. Jussi Huovinen ja Taito Hoffren    2. Jussin ympärillä Anja Lahma-Mulari (vas.), Nelli Pyykkönen ja Asta Tolonen

Runolaulupäivän jälkeen kului vain kaksi viikkoa ja kolme päivää, ja Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä 12.5. meidät tavoitti suruviesti: viimeinen aito vienalainen runolaulaja Jussi Huovinen on poistunut keskuudestamme, lähtenyt tuonilmaisiin, kuten vienalaiset sanovat. Emme voi kuin kiittää Jussia hänen perinnöstään. Hän oli paitsi mahtava perinteentaitaja myös erikoisen hieno, vaatimaton persoona, jota kaikki rakastivat.  - Samana suomalaisuuden päivänä lähti joukostamme myös presidentti Mauno Koivisto, myös 93-vuotiaana kuten Jussi.

"Isokätiset, sivistyneet miehet lähtivät yhdessä", totesi Anna-Leena Rauhala. Ja Hilja Helenius: "Isot miehet lähtivät."   

Anja Lahma-Mulari: Suren suurta taitajata, / laulajata laatuisinta. / Suuri olit laulannassa, / paras sadun kerronnassa, / tarinoitten muistannassa. / Soljui sormes soittimilla. / Kaunis kannel, vieno viulu, / haitarikin hienohelma / ilmaisivat ilojasi, / surujasi soittelivat./ Tahdoit vielä kesän nähdä, / suven uuden suloisimman. / Eipä Kainuu kesää nähnyt, / aurinko ei armastanut, / kun sut kutsui suuri Luoja, / Taivaan Taatto tavoittihe, / ikikesään kuljettihe.

"Hyvä on sinne päästäksesi, / ylitse kuun, alatse päivän, / toivon tähtien välitse, / perille pyhän Jumalan, / asunnoille autuahan."

"Jätti kantelon jälille, soiton Suomelle sorean, kansalle ilon ikuisen, laulut suuret lapsillensa."

Jussi Huovinen siunattiin Hietajärven perinnetalossa 6. kesäkuuta 2017. Kalevalaisista pj. ja varapj. osallistuivat kunniajäsenemme hyvästelyyn. Laskimme kukkia ja Anja lausui kirjoittamansa muistorunon. Anja oli järjestänyt kirjastoon surukirjan. Jussin lähisukulaiset saattoivat vainajan saaressa sijaitsevaan hautausmaahan.

26.4. klo 17-20 Alvarissa Kulttuurien karnevaali -tapahtuma, jossa Suomussalmella asuvat eri kulttuureista muuttaneet esittäytyivät. Kalevalaiset edustivat lukion vapaaehtoistyökurssilaisten kanssa suomalaisia. Lukiolaiset esittelivät nykykulttuuria ja Kalevalaiset "tuohikulttuuriperinteitä", kansallispukuja ja Kalevalaa. Maistiaisina meillä oli pettuleipää, voita ja mämmiä. Kahvilassa myytiin maahanmuuttajien hyväksi simaa, pullaa ja karjalanpiirokoita munavoin kanssa. Arvottiin maahanmuuttajille Kalevala ja Kanteletar. Lapsille annettiin  Kalevala-värityskirjat. Mukana olivat Katrin, Anjan ja Johannan lisäksi Säisän tytöt fereseissään. Ilta oli iloinen ja värikäs.

 1.    2.     3.         Kuvat Katri Rissanen1.suomalainen, 2. karjalainen + suomussalmelainen ja 3. syyrialainen kulttuuri

27.4. klo 17 Katukenkä ja Somaset kutsuivat meidät ja Martat kahville ja ostoksille.

Toukokuu:  La 6.5. teimme retken Puolangalle nauttimaan luonnosta ja katsomaan Hepokönkään vesiputousta. Meitä oli kaikkiaan 32 (12 suomalaista ja 20 syyrialaista). Porukka kasvoi vasta edellisenä päivänä, kun kaikki pakolaiset ihan pikkulapsista alkaen halusivat lähteä mukaan. Matka taittui kimppakyydeissä kuudella henkilöautolla. Reissu sujui hyvin, vaikka vesiputous ja sinne vievä polku olivat vielä osaksi lumen ja jään peitossa. Kevät on nyt pari viikkoa myöhässä! Anja johti nuotioloitsuja, ja lauloimme yhteisesti Nälkämaan laulun ja kevätlauluja. Petri Säisä keitteli nuotiolla nokipannukahvit, ja siinä paistuivat makkaratkin. Syyrialaisilla oli omat eväät.  He olivat tyytyväisiä ja lupasivat käydä kesällä uudelleen.

  Hepokönkään vesiputous 6.5.2017. Kuva Katri Rissanen

Kesäkuu:  Hossan juhlaviikon tapahtumat 9.-18.6.  :

Tiistaina 13.6. klo 12 paljastettiin Lönnrot-laatta kotiseutumuseon 50-vuotisjuhlassa. Olimme tehneet kunnalle aloitteen asiasta, ja kunta kustansi menot. AilaViinikainen soitti kanteleella aluksi Kalevalaisen vieraan tervehdyksen ja lopuksi Lönnrotin virren "Taas kukkasilla kukkulat..." Linnea ja Lilja Säisä paljastivat museon ulkoseinään kiinnitetyn laatan, ja Linnea luki sen tekstin. Anja Lahma-Mulari esitti oman runonsa, ja Katri Rissanen kertoi Lönnrotin Suomussalmella olosta ja hänen merkityksestään. Olimme pukeutuneet fereseihin, kansallispukuun ja emännänpukuun.

   

Kuvat Tiina Helttunen (porraskuva) ja Katri Rissanen (laatta).

Keskiviikkona 14.6. muutamat jäsenemme patikoivat kunnostetulla Vienan reitillä Rautiaisen myllylle saakka. Kiitämme Vuokin kyläyhdistystä tämän historiallisen reitin kunnostuksesta ja merkitsemisestä sekä opastamisesta. Opastaulu on Kuhmoon menevän tien varressa Hepola-Pehkolantien risteyksessä.

Torstaina 15.6. osallistuimme Vanha Kurimo -seuran järjestämään tapahtumaan "Kulttuuria ja villiruokaa Vanhassa Kurimossa". Jäsenemme Anna-Liisa Helttunen toimi esittelijänä ja päivän juontajana, samoin jäsenemme Ira Määränen esitteli pihamaan yrttejä ja opasti kulttuuripolulla. Osallistuimme vanhoihin piirileikkeihin, joita Aila Viinikainen säesti kanteleella.  Veikko Huovisen villiruoka maistui. Tämä oli Suomi 100 -tapahtuma.

Kuva Markus Heikkinen

Heinäkuu: 6.7. Eino Leinon päivä, Runon ja suven päivä.  Polkaistiin käyntiin Ruvetaan runolle -tapahtuma, joka jatkui koko heinäkuun ajan kirjastossa. Eila hankki pitkän paperiliinan, joka levitettiin kirjaston pöydälle. Kun kirjaston asiakkaiden runoratsu laukkasi, ilmestyi liinaan persoonallisia runoja, omia tai nimettyjen runoilijoiden tekstejä. Lupasimme lukea näin kertyviä runoja syksyllä esim. taiteiden yössä 15.9. kirjastossa klo 19.    

Lauantaina 22.7. klo 12 osallistuimme Via Kalevala -kävelyn aloitustapahtumaan kotiseutumuseolla.

     Kuvat Alpo Rissanen

Lauloimme (Raija, Hilja ja Eila Moilanen; mukana myös Katri, Linnea ja Anja) Kalevalaisen vieraan tervehdyksen "Kamanat kohottukohot" perinnepuvuissamme. Anja esitti  pirtissä alkajaisiksi kirjoittamansa Lönnrot-aiheisen runon ennen Merja Kyllösen tervehdyspuhetta. Kuuntelimme Juminkeon isännän Markku Niemisen esitelmän Lönnrotin käynneistä Suomussalmella. Katri käveli Suomussalmen kansallispuvussa porukan mukana ensimmäisen kävelyerän museolta Karhulanvaaralle, jossa pidettiin Ståhlberg-seminaari. Siellä oli useita jäseniämme. Kävelijät jatkoivat seuraavana päivänä Raatteeseen ja Vienan reitille. Olemme iloisia perinnereitin käytöstä.  www.via-kalevala.com

Elokuu:  Suuri valtakunnallinen kansallispukujen tuuletuspäivä kansallispuvun syntymäpäivänä lauantaina 5.8.

    Kuvat Katri Rissanen

Tämä oli Suomi 100 -tapahtuma. Sää oli kylmä ja tuulinen, mutta onneksi ei juurikaan satanut. Olemme tyytyväisiä, kun kaikkiaan 16 osallistui vapaamuotoiseen tapahtumaan, joukossa jopa saksalainen perhe. Kokoonnuimme klo 11.30 torille, jossa jätimme kanervakimpun Trohkimaine Soavan patsaalle, samoin kuin tsasounan pihassa Itkijä-patsaalle. Sitten kävelimme Jätkänpuistoon, jossa kohotimme pihlajanlehtijuomamaljan satavuotiaalle Suomelle ja lauloimme Maamme-laulun ja muitakin suomalaiskansallisia lauluja. Olimme saaneet tahdittajaksi hanuristi Veijo Pyykkösen, kiitos hänelle. Lopuksi vielä kävelimme Jalonniemeen viemään Kainuun kansalliskukat kanervat Ilmari Kiannon patsaalle, jossa tietenkin kajahti Nälkämaan laulu. Raija lauloi vielä Kiannon sanoittaman kauniin laulun Rantakoivu, ritvakoivu...  Sitten lämmittelimme Astan tarjoamilla kahveilla Herkkusuussa.  Edustettuina olivat ainakin Suomussalmen, Laatokan Karjalan ja Sakkola-Raudun kansallispuvut sekä Hyrysalmen emännän puku ja feresi. Kiitos osallistujille!

Liiton matka Venäjälle Marin tasavaltaan 14.-19.8. Katri osallistui omin kustannuksin tähän puheenjohtaja Ildikó Lehtisen opastamaan mielenkiintoiseen matkaan. Kielisukulaiskansa marilaiset ottivat kalevalaiset ylenpalttisen ystävällisesti vastaan.

   Kuvat Katri Rissanen

Syyskuu:  Marjastuksen Suomi 100 -MM-kisat 2.9.  Tällä kertaa poimittava marja oli mustikka. Osallistuimme käsinpoimintasarjaan ja samalla pukukilpailuun, jossa luotimme tietenkin Kalevalaan. Väinölän poijjat Väinö, Seppo ja ja Lemmi (Katri, Aila ja Johanna) olivat ylivoimaisia voittajia. Kerättyjen mustikoiden määrässäkään emme olleet viimeisiä. Päivä oli hauska, kuinkas muuten.

      Kuvat Alpo Rissanen

Osallistuimme taiteiden yöhön 15.9. "Rupesimme runolle" klo 19 ja luimme  heinäkuussa kirjaston pöytäliinaan kirjoitettuja "kaiken kansan runoja". Niitä oli kertynyt runsaasti, lähes sata! Katri ja Anja lukivat, ja Aila helkytteli välillä kantelettaan. Eila oli leikellyt runot liinasta ja liimannut ne kauniisti pahveihin, jotka kiinnitettiin nähtäväksi kirjaston sermiin. Meidän jälkeemme Kianto-seuran edustaja Anna-Liisa Helttunen (myös kalevalaisten jäsen) esitteli Ilmari Kiannon tilapäärunoja. Kuulijoita oli kolmisenkymmentä, joukossa mm. kirjailija Panu Rajala ja Ilmari Kiannon tytär Raija Liisa Kianto. Kirjasto on tyytyväinen, kuten mekin.

     Kuvat Alpo Rissanen

26.9. klo 16 Kukkakauppa Silmu  kutsui Kalevalaiset ja Martat tutustumaan syksyn uusiin trendeihin. Saimme hyvää tietoa viherkasveista kotien hyödyllisinä sisustajina. Tämä jo enteili vuoden 2018 teemaa "Kalevalainen koti".

Liiton vuosikokous 30.9. Sihteeri Hilja Helenius osallistui.

Lokakuu:  Kansallispukusukkien neulontakurssi Kianta-Opistossa ke 6.9. lähtien klo 18. Opettajana Mirkka Eskelinen.

Osallistuimme Suomussalmen kunnan 150-vuotisjuhlintaan 6.-8.10. Perjantaina 6.10. Suomussalmi vintage -valokuvanäyttelyn yhteydessä saimme ottaa vastaan Suomussalmen kulttuuritoimen myöntämän harrastajakulttuurirahaston tunnustuspalkinnon (1000 €).  Kiitämme kuntaa huomionosoituksesta. Perusteluissa todetaan, että yhdistys on toiminut pitkäjänteisesti ja edistänyt ja elävöittänyt suomalaisia perinne- ja kulttuuriarvoja Suomussalmella.

(vas.) Aila Viinikainen, Johanna Säisä, Anja Lahma-Mulari, kulttuurituottaja Joni Kinnunen, Katri Rissanen, sivistyslautakunnan pj. Tuovi Kemppainen ja sivistysjohtaja Sirpa Mikkonen. Hallituksen jäsenistä kuvasta puuttuvat Hilja Helenius ja Eila Elomaa. (Kuva Alpo Rissanen)

Sunnuntain juhliin pukeuduimme kansallispukuun. Tilaisuudessa varapuheenjohtajamme Anja lausui kirjoittamansa juhlarunon.

10.10. Aleksis Kiven päivänä Kello-optiikka Lappalainen oli kutsunut meidät yhdessä Marttojen kanssa uusien Kalevala-korujen esittelyyn. Tarjoilun ja esittelyn lomassa teimme erityishintaisia ostoksia. Kiitos Lappalaiselle. Liikkeen työntekijöistä useat ovat jäseniämme.

Hallituksen kokous torstaina 12.10 klo 17 kirjastossa.

Marraskuu:  Vietimme perinteistä sadonkorjuujuhlaa kekriä lauantaina 4.11. klo 14 - 16. Tällä kertaa Vanhassa Kurimossa oli tarjolla kekrisoppaa ja särvintä: palvilihakeittoa, nauriskeittoa ja monenlaisia salaatteja ja teostoja lähiruoan hengessä. Valtakunnallisena kekrikemujen teemana on olut. Niinpä täälläkin Veikko Huovinen valmisti totutun kotikaljan lisäksi myös kataja- ja humalakaljaa, olipa hän hankkinut myös erilaisia maustetippoja, joita sai maistella kaljan kanssa.  Kolme lukiolaista esitti Kalevalasta Pohjolan pitojen yhteydestä runon Oluen synty. Aila Viinikainen totuttuun tapaan soitti kanteletta. Arpajaisissa oli hyvät palkinnot, mm. Vanhan Kurimon jouluateria, Satasulka-kalevalakoru ja Götha Rannikon teos Paastoa ja pitoja. Veikko antoi myös tuotepalkintoja. Vieraita oli paljon, ja tunnelma oli leppoisa. Mainostimme netissä leviävää Arteenin ideoimaa Kalevala-peiton virkkaamista. Saa nähdä, syttyykö täällä innostus.

Kiitos lukiolaisille (Ella Veteläinen, Sara Juntunen ja Taneli Korvuo) esityksestä.  Kuva: Alpo Rissanen

Torstaina 23.11. klo 17 hallituksen kokous ja sen jälkeen klo 18 glögit ja joulutortut jäsenillemme Seurahuoneella. Tutustuimme toisiimme samalla, kun näpertelimme joulutähtiä. Laulelimme, ja Ailan kantele soi. Päätimme palata Kalevala-peittoasiaan tammikuussa.

Joulukuu:  Lauantaina 23.12. klo 13-15 Yksinäisten joulujuhla Ämmänsaaren seurakuntasalissa. Olimme aikoneet järjestää oman, Kalevala Korun tukeman puurojuhlan viikkoa aikaisemmin, mutta nyt osallistuimme yhdessä useiden järjestöjen ja yksityisten kanssa ohjelmallisen jouluruokailun järjestämiseen. Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Talkooväki kestitsi yli sata vierasta, ja tunnelma oli jouluinen ja iloinen. Kalevalaiset ostivat joulupaketteihin 130 pientä puutonttua. Ne kustansi aloitteensa mukaan Kalevala Koru, mistä esitämme kiitokset. Lisäksi lahjoitimme yksityisesti joulupaketteihin villasukkia. Aila Viinikaisen kanteleensoitto otti vieraat vastaan eteisessä ja rauhoitti tunnelmaa ruokailun ja yhteislaulun lomassa.

     Kuvat Katri Rissanen

Kiitos kaikille! Hyvää joulua ja onnea vuodelle 2018.

,

* * *

VUOSI 2016

Vuoden 2016 teema oli "Samaa sukua". Sukulaisuus käsitettiin laajasti, alkaen kielisukulaisista ja omista juurista ja perheistä aina samanlaisiin ajattelutapoihin. Tarjosimme koululaisille teeman mukaisia, identiteettiä vahvistavia kirjoitusaiheita. Lukiossa ja peruskoulun yläluokilla aiheista kirjoitettiin. 

Vuosi oli myös oman yhdistyksemme 50-vuotisjuhlavuosi. Suomussalmen Kalevalaiset (Naiset) ry. on perustettu 10.11.1966, ja siksi tänä vuonna Kalevala-juhlan sijasta juhlimme vasta marraskuussa. Pyrimme koko vuoden ajan osallistumaan kulttuuritoimintaan ja tekemään yhteistyötä muiden kulttuuritahojen kanssa.  Teimme kuntaan aloitteen, että sopivaan paikkaan hankittaisiin muistolaatta, joka kertoo Lönnrotin oleskelusta Suomussalmella. Hanke on hyväksytty, ja laatta sijoitetaan Kotiseutumuseolle Kirkkoniemeen. Lönnrot yöpyi usein museolle siirretyssä Alanteen talossa, josta hänet sitten saateltiin kohti Karjalan laulumaita. Laatta paljastetaan Suomi 100 -juhlallisuuksien aikana kesällä 2017.

Tammikuu   20.1. 2016 Hallituksen vuosikokousta valmisteleva kokous.

(30.1.2016 Louhen paja Kansallismuseossa: tällä kertaa säästimme emmekä osallistuneet.)

Helmikuu      17.2.2016 klo 16.00 yhdistyksen vuosikokous pääkirjaston kokoustilassa. Aloitimme juhlavuoden nauttimalla kakkukahvit. Olemme iloisia, että mukana oli yhdistyksen perustajajäsen Inkeri Rinne, joka on ollut yhtäjaksoisesti jäsenenä koko 50 vuoden ajan. Saimme haastatella häntä yhdistyksen innostuneista alkuajoista ja vaiheista. Mukana Hilja Helenius (siht.), Raija Heikkinen, Raija Hekkala, Anja Lahma-Mulari, Katri Rissanen (pj.), Inkeri Rinne, Aila Viinikkala ja Anna-Liisa Helttunen.  Katri Rissanen valittiin puheenjohtajaksi toiselle kaudelle, ja erovuorossa ollut Hilja Helenius valittiin uudelleen hallitukseen. Järjestäytymiskokouksessa Hilja valittiin edelleen sihteeriksi. Anja Lahma-Mulari on varapuheenjohtaja ja Eila Elomaa taloudenhoitaja. Muut jäsenet ovat Raija Hekkala ja Aila Viinikkala.

                

Kuva: Anna-Liisa Helttunen                                                                                          

6., 20. ja 27.2.2016     Kianta-Opiston toiveittemme mukaan järjestämä pirtanauhakurssi Ruukin koululla. Opettajana oli käsityönopettaja Mirkka Eskelinen. Kaikki osallistujat olivat aloittelijoita, mutta monta nauhaa saatiin laittaa näytteille Kalevalan päivän konsertin ajaksi. Katrikin on oikein ylpeä, kun sai Ylä-Savon pukuunsa edes yhden itse tehdyn osan, siis taskunauhan.

18.2. Vienalainen ilta teetarjoiluineen ja runsaine ohjelmineen Seurahuoneella. Mukana Jussi Huovinen. (Vienan Veräjä)

28.2.2016 Kalevalan päivän vietto: Kajaanin Mieslaulajat Alvarissa. Yhdistys järjesti maksullisen kahvin. Eila Elomaa oli samana aamuna leiponut perinteisiä Elsan pullia. Laitoimme esille Leena Seppäsen ottamia valokuvia viimekeväisestä tykkimyssykurssista, ja vieraat saivat ihastella Kaija Romppaisen valmistamaa Jalasjärven tykkimyssyä. Katri Rissasella oli yleismyssy päässään. Ruukinkankaan koulun äidinkielen opettaja Terhi Ronkainen oli lähettänyt nähtäväksi yhdeksäsluokkalaisten kirjoituksia aiheesta "Kertooko Kalevala meistä?" Näiden pohjalta Katri Rissanen kirjoitti blogin Liiton nettisivulle.


 

Maaliskuu  27.3. 2016 Vienan hiihto pääsiäisenä Kuiva- ja Hietajärvellä. Tämä tiedoksi.

Huhtikuu    2.4. 2016 Jussi Huovinen 92 vuotta. Tällä kertaa muistimme kortilla.

9.4. Agricolan päivän runoilta Seurahuoneella klo 17. Osallistujia oli 16. Kolme runoilijaa (mm. Simo Viinikkala) oli laittanut tekstinsä runopussiin, ja me kalevalaiset luimme ne. Anja Lahma-Mulari ja Raija Hekkala lukivat omia ruonojaan, ja lisäksi luettiin esim. Kormilaista, Selma Kelaa, Marja Heikkistä, Varpu Juntusta ja Leinoakin. Viihtyisässä Seurahuoneessa on mukava pitää tällaisia tilaisuuksia, ja tarjoilu hoituu omakustanteisesti baarin tiskiltä.

Toukokuu 2.5. Hallituksen kokous 

17.5. Tutustumiskäynti Yhdyskulman Kello-optiikassa. Kiitos Yhdyskulmalle kutsusta, kahvitarjoilusta, arvonnasta, Kalevala-korujen ja silmäläsikehysten esittelystä ja mahdollisuudesta ostaa jäsenhintaisia tuotteita. Mukana olivat myös Martat.

Kesäkuu  18.6. Kaiken kansan toukotanssit Hiljaisella Kansalla. Juhlimme kesän alkua perinteisesti, mukaillen Ukon vakkaa. Loitsujen saattelemana Anja-emäntä laski karjan laitumelle. Lapset (Linnea, Lilja, Siiri ja Urho) juoksivat kellojen kanssa ympäri peltoa, kunnes Ritva-emännän mainio kutsuhuuto palautti heidät ja lehmänkellon ääni vaimeni. Pekka kylvi vakastaan ohran siemeniä kuten Väinämöinen konsanaan, ja lausuipa hän kylvöloitsun ihan suoraan Kalevalasta. Lapset lukivat kirjasta perinnetietoa yleisölle. Kohotettiin tietysti Ukon malja (pihlajanlehtijuomaa) touon onnistumiseksi. Ketjuleikin jälkeen tanssin kannustukseksi Anna-Liisa, Anja, Ritva ja Svetlana lauloivat vanhan, iloisen Justeerin Olkan polkan. Svetlana Heikkisen haitari kutsui jenkalle ja humpalle... Iloiseen toukojuhlaan osallistui noin 50 ihmistä, vaikka sää oli sateinen. Oli ihan mukavaa. Kuukamokeikkojen Ritva oli pyytänyt ohjelmaa, ja Kalevalaiset Katrin johdolla suunnittelivat.  Ja ihana heinäpäinen kansa katsoi hiljaisesti vierestä.

    

Suunnittelimme kansallispukuaiheista kalenteria juhlavuodelle 2017. Saimme valtioneuvostolta oikeuden käyttää siinä Suomi 100 -tunnusta. Painatusta varten haimme apurahaa juhlavuoden rahastosta Kainuu liitolta, ja iloksemme saimmekin 1500 €, joten uskalsimme jatkaa kalenterin toimittamista. Asiantuntijamme Anja Lahma-Mulari (toimittaja, kuvaaja) ja Raija Hekkala (kansallispuvut) tarttuivat ripeästi toimeen. Tavoitteena oli kuvata eri paikoissa mahdollisimman monta Kainuusta löytyvää kansallis-, kansan- ja muinaispukua kalenteria varten.

Heinäkuu    (Soiva Metsä 20 vuotta: mukana yleisössä)

Kansallispukukuvauksia. Kalenterin kuvissa tulee näkymään kaikkiaan 22 erilaista pukua. Kiitos osallistujille! Tässä tuli samalla meidän kansallispukutuuletuksemme!

Elokuu         1.-7.8. 2016 Liiton kesämatka Ruijaan kveenien maille.  Katri ja Hilja puolisoineen osallistuivat tälle Haaparannan Kalevalaisten järjestämälle reissulle ja ovat oikein tyytyväisiä. Kiinnostavaa oli perehtyä kveeneihin / kainuihin / norjansuomalaisiin. Samaa sukuahan olemme!

Syyskuu   3.9. Marjanpoiminnan MM-kisat. Osallistuimme käsinpoiminnan joukkuesarjaan kuten ennenkin. Katri Rissanen, Johanna Laaksonen ja Pirkko Heikkinen rehkivät kyllä tosissaan, mutta vielä jäi voitto saamatta, vaikka   pyysimme apua metsän emännältäkin. 

  

Kuvat Alpo Rissanen

24.9.2016 Liiton vuosikokous Tampereella. Aila Viinikkala osallistui.

Lokakuu  12.10. Hallituksen kokous. Kalenteria oli oikoluettu moneen kertaan, ja nyt katsottiin, että Koillismaan Kirjapaino voi laittaa sen painoon. Keskustelun jälkeen päädyttiin 600 kappaleen painokseen. Ennakkokysely paikkakunnalla ja netissä on ollut vilkasta, ja kunta on luvannut ostaa 100 kpl kalenteriamme. Hinnaksi päätimme 15 €.

15.10.2016  Sukukansapäivä-seminaari Helsingissä. (Emme osallistu.)

.

Marraskuu  12.11. Yhdistyksen 50-vuotisjuhla Retikassa ja sen jälkeen ruokailu Vanhassa Kurimossa kekrin tapaan. Tilaisuudet olivat kaikille avoimia, Retikan juhla täytekakkukahvitarjoiluineen oli maksuton, ja Huovisen Veikon totutusti herkullinen kekripuolinen maksoi 20 €. Saimme vieraaksi ja juhlapuhujaksi uuden puheenjohtajamme kansatieteilijä Ildikó Lehtisen. Hänen mukanaan oli udmurtialainen musiikin opiskelija Valeria Fedorova, joka lauloi ja soitti kannelta. Juhlaan oli koottu eri-ikäisten suomussalmelaisten ohjelmaa. Ruukinkankaan viidesluokkalaiset esittivät perinteisiä lasten lauluja Elina Falckin ohjauksessa. Entiset helkatytöt Ulla Kyllönen ja Jenni Tervo muistelivat helka-aikaansa. Jussi Huovinenkin jaksoi tulla esittämään runolaulua!  Anja Lahma-Mulari kertoi runomuodossa kalevalaisista. Salojen lauluveikot lauloivat. Aila Viinikainen soitti kanteletta sekä Retikan juhlassa että Vanhassa Kurimossa. Juhlassa julkistettiin Suomi 100 -kansallispukukalenterimme, ja sitä voi ostaa 15 euron hintaan.

      Ildikó Lehtinen

Klo 12 - 13 Retikan aulassa kahvit, kakut ja tervehdykset. Klo 13 - 14.30 ohjelmallinen juhla teatterisalissa.

Klo 15 - 17 Kekripidot Vanhassa Kurimossa (20 €, alle 12-vuotiaat 10 €). Musiikkia ja kekripukki

Etenkin Retikan juhlassa oli paljon yleisöä, ja monella oli yllä kansallispuku. Olemme siitä iloisia.

   

     

               

Kuvat Alpo Rissanen.           Kiitos kaikille! Hyvää joulua ja onnea vuodelle 2017.

 

      

Päivitetty 6.2..2019